SYV

Studie- och yrkesvägledning på Hagabergs folkhögskola

Hej!

Jag heter Ida Tellestedt och jobbar som SYV på Hagabergs folkhögskola. På den här sidan har jag samlat lite olika "bra att ha-länkar" och små informationsfilmer som jag hoppas kan komma till användning för dig som studerar.

Om du vill boka in ett individuellt vägledningssamtal är du varmt välkommen att kontakta mig via mejl, sms eller telefon så hittar vi en tid som passar. Kanske vill du ha hjälp med att hitta information om en viss utbildning, bolla tankar om framtida yrkesval, strukturera upp ett CV, hitta strategier för att nå ett mål, få hjälp med svikande studiemotivation ... eller något annat!

/Ida


ida.tellestedt@hagaberg.org

08-550 910 61

076-321 16 92

Folkhögskolornas egen webbplats med samlad information om Sveriges alla 154 folkhögskolor och deras kurser.

Information om yrkeshögskolan och presentation av det aktuella utbudet av utbildningar.

Här finns bl.a. information om högskoleutbildning, högskoleprovet, studentliv och utlandsstudier.

Sidan där du anmäler dig till utbildningar på högskola och universitet. Här hittar du också en länk till tidigare antagningsstatistik för alla högskoleutbildningar.

Samordnar antagningen till högskolan, ansvarar för högskoleprovet, bedömer utländsk utbildning, förmedlar internationella utbyten och praktik utomlands m.m.

Här ansöker du om studiemedel. Du hittar all information du behöver om bidrag, återbetalningsplan, studieförsäkran och annat som har med studiemedel att göra.

En sida med information om massvis av olika yrken. Här finns också reportage gällande studie- och yrkesval, utbildning, arbetsmarknad, jobbsökartips m.m.

Håll koll på arbetsmarknadsläget, hitta utannonserade jobb, få mängder av tips om hur du söker jobb, delta i webbinarier och en massa annat.

Över 8000 utbildningar inom olika utbildningsformer. Du kan söka och jämföra mellan olika alternativ och klicka hem information från olika utbildningsanordnare.

Här nedan hittar du fem infofilmer om sådant som jag som SYV ofta får frågor om: Behörigheter, CSN, Högskolestudier, Yrkeshögskolestudier och Andra utbildningsformer. Filmerna är mellan 8 och 20 minuter långa och ja, jag får erkänna ... det finns en del att önska både när det gäller ljud- och bildkvalitet 😄 Men ibland måste vi helt enkelt bara nöja oss med att vara good enough, eller hur! 😉 Tips är i alla fall att klicka upp så att du ser filmen i helskärmsläge.

Allmän kurs - en väg till högre studier

Om behörigheter och omdöme

Hur det fungerar med behörigheter och omdöme på Allmän kurs. För dig som är ny, eller för dig som bara behöver lite repetition.

Att ansöka om studiemedel.mp4

Att ansöka om studiemedel

En steg-för-stegguide hur du ansöker om studiemedel från CSN. För dig som ansöker för första gången och behöver lite stöttning.

Anmälan till högskola och universitet.mp4

Söka till högskola

I den här filmen går jag igenom hur det fungerar att anmäla sig till en utbildning på högskola och universitet.

Ansöka till yrkeshögskola.mp4

Söka till yrkeshögskola

Här visar jag ett exempel på hur du söker en yrkeshögskole-utbildning.

Andra utbildningsformer.mp4

Andra utbildningar

En kort informationsfilm om att studera vidare på folkhögskola, konst- och kultur-utbildning, komvux och andra utbildningsformer.

Se till att det är du som äger din framtid! Öka din valkompetens genom att ärligt och eftertänksamt reflektera kring följande frågor:Var är jag? (Och vem är jag? 😱)

Vart ska jag? (Och varför?)

Hur gör jag? (Vad krävs av mig?)
För om inte du gör jobbet med att hitta din väg ... vem ska då göra det?