Skriva ut, kopiera och scanna

Skriva ut och kopiera på deltagarskrivaren

Det finns en deltagarskrivare (A4) med stöd för kopiering och scanning i det lilla rummet mittemot sal 11 (korridoren med mikrovågsugnarna). Den kan användas gratis av alla kursdeltagare på Hagaberg.

Obs! Skrivaren har ett tak på 150 sidor per dag.

  • Skriv inte ut eller kopiera i onödan

  • Välj alltid svartvitt om du inte måste använda färg

Använd skrivaren ansvarsfullt och visa hänsyn eftersom vi tidigare tagit betalt med en extra avgift för deltagare som vill skriva ut/kopiera.

För att kopiera och scanna behöver du bara placera original i skrivaren och välja vad du vill göra på skrivarens touchdisplay. För utskrifter finns följande alternativ:

  • Från mobil/surfplatta med hjälp av Apple AirPrint (iOS) och appen Brother iPrint&Scan (Android)

  • Från dator eller Chromebook genom webbläsaren Chrome* alternativt att du installerar skrivaren på din dator (ingen hjälp ges med installation på dator)

  • Från USB-minne

  • Genom att du loggar in på en tjänst direkt på skrivarens display och väljer fil (Dropbox, OneDrive osv.)

* Du behöver vara inloggad i Chrome på ditt studentkonto på Hagaberg (@student.hagaberg.org) för att hitta skrivaren.

Apple AirPrint

Med hjälp av AirPrint kan du hitta skrivaren på iOS-enheter som iPhone/iPad. Se instruktioner för mobil och surfplatta längre ner här på sidan.

Apples instruktioner om att skriva ut med AirPrint på Mac OS

Chromebook

När du är inloggad på en Chromebook med ditt skolkonto på Hagaberg , så ska du kunna skriva ut direkt i Chrome. Du väljer bara skriv ut i menyn eller trycker Ctrl+p.

Skrivaren du ska välja heter Deltagarskrivaren och ska gå att hitta bland de olika skrivarna du kan välja. När du kommer till rutan för utskrift - klicka på "Ändra..." vid destinationsval första gången för att leta upp skrivaren. Om skrivaren inte syns där kan du klicka på knappen Hantera - då kommer du till Chromebookens inställningar för skrivare. Välj lägg till ny och ange IP-nr: 192.168.100.15.

När du skriver ut, så kom ihåg att först välja rätt inställningar: färg eller svartvitt, enkel- eller dubbelsidig. Välj i första hand svartvitt!

På mobil och surfplatta

iOS-enhet som iPhone, iPad

På iPhone/iOS-enheter kan du skriva ut med hjälp av AirPrint, som är inbyggt i iOS-enheter. Du skriver ut genom att klicka på dela-knappen i ett dokument eller webbsida/bild och bläddra fram till Skriv ut-valet. Skrivaren ska då dyka upp automatiskt.

Tips om skrivaren inte dyker upp på skärmen:

  1. Du måste vara inkopplad på WiFi-nätet Hagaberg Student för att skrivaren ska gå att hitta.

  2. Du kan också behöva gå bort till skrivaren och väcka den från viloläge för att hitta skrivaren i din iOS-enhet.

Android

Hämta appen Brother iPrint&Scan. Se till att vara inloggad på WiFi-nätet Hagaberg Student. Var nära skrivaren och se till att den inte är i viloläge. Välj anslut skrivare och om den dyker upp automatiskt - så klickar du på den. Annars får du lägga till manuellt. Skrivaren har IP-nr: 192.168.100.15. I appen väljer du exempelvis skriv ut och sedan får du olika val. Du kan gå ut på en webbsida, logga in på en molntjänst som Drive, välja ett foto från ditt galleri på mobilen osv.