Skriva ut, kopiera och scanna

LOGGA IN PÅ PAPERCUT (för att göra en webbutskrift, släppa ett utskriftsjobb du skickat, kolla ditt saldo, byta lösenord m.m.)Du måste vara ansluten till WiFi-nätet Hagaberg Student för att kunna logga in med länken eller skriva ut!

Skriva ut och kopiera på deltagarskrivaren

Det finns en deltagarskrivare för utskrifter, kopiering och scanning i det lilla rummet mittemot sal 11. Den kan användas gratis av alla kursdeltagare till en viss gräns. Utskrifter sker via Papercut, ett program för utskriftshantering.

Varje deltagare får tillgång till en viss mängd utskrifter och kopior i månaden (kan inte sparas till nästa månad) att använda i Papercut (se längre ner).

Hur funkar Papercut?

Alla deltagare med Google-konton på Hagaberg har automatiskt ett konto i Papercut.

Varje månad får du påfyllt med 60 kr på ditt konto i Papercut som du kan använda för utskrifter och kopiering. För det kan du exempelvis skriva ut eller kopiera 60 svartvita sidor eller 30 sidor i färg. Att scanna till e-post är gratis.

Vad är mitt användarnamn och lösenord?

Ditt användarnamn :
fornamn.efternamn

(samma som delen i din e-postadress före @student.hagaberg.org)

Lösenord:
samma som till ditt Google-konto

Papercut synkas automatiskt mot Google – det är därför du har samma lösenord i Papercut.

Skriva ut – steg för steg

  1. Skriv ut från din enhet.

Se instruktioner för olika enheter längre ner här på sidan.
  1. Gå till skrivaren och logga in.

  2. Släpp ditt utskriftsjobb - nu kommer sidorna ut eller avbryt ditt utskriftsjobb.

  3. Logga ut.

Sidpriser svartvitt

A4, enkelsidigt 1 kr
A4 dubbelsidigt 1,50 kr
A3 enkelsidigt 1,75 kr
A3 dubbelsidigt 3 kr

Sidpriser färg

A4, enkelsidig 2 kr
A4, dubbelsidigt 3 kr
A3 enkelsidigt = 3 kr
A3 dubbelsidigt 5 kr

Om du behöver hjälp, har frågor eller vill få en introduktion

Kontakta IT-ansvarig Marcus Nyberg

E-post: support@hagaberg.org
Tel: 08-550 910 04

Steg-för-steg-instruktioner med bilder för inloggning på skrivaren, kopiering och skanning

Papercut inloggning, kopiering och skanning.pdf

Skriva ut från Chromebook

När du är inloggad på en Chromebook med ditt Google-konto från Hagaberg så installeras tillägget Papercut MF automatiskt i bakgrunden och därmed kan du skriva ut direkt i webbläsaren Chrome. Du väljer bara skriv ut i menyn eller trycker CTRL + p.

Skrivaren du ska välja heter Deltagarskrivare och ska gå att hitta bland de olika skrivarna du kan välja. När du kommer till rutan för utskrift - klicka på "Ändra..." vid destinationsval första gången för att leta upp skrivaren.

När du skriver ut, så kom ihåg att först välja rätt inställningar: A4 eller A3, färg eller svartvitt, enkel- eller dubbelsidig.

För att utskriften ska starta på maskinen behöver du logga in på ditt Papercut-konto och släppa ditt utskriftsjobb. Det gör du genom att gå till maskinen och logga in via displayen eller så kan du logga in på ditt användarkonto från webben och släppa utskriftsjobbet därifrån.

Skriva ut från egen mobil, surfplatta eller dator

Du måste vara ansluten till WiFi Hagaberg Student. Från den enhet du vill skriva ut på, klicka på länken http://192.168.100.28:9163/setup

Då kommer en sida upp som visar det sätt som används på din enhet. På Android kommer du få hämta och installera en app, på Mac/Windows-dator ska man installera ett program osv.

När installationen är klar kan du skriva ut från enheten. Skrivaren "Deltagarskrivare Papercut" kommer finnas bland dina valbara skrivare.

För att sen få utskriften att starta på maskinen behöver du logga in på ditt konto och släppa ditt skickade utskriftsjobb. Det gör du genom att gå till maskinen, logga in via displayen och släppa utskriften där eller så kan du logga in på ditt användarkonto webben och släppa utskriftsjobbet direkt.

Android

Klicka på installera på sidan som kommer upp (se bilden). Då kommer appen Papercut Mobility Print installeras. Nu kan du skriva ut på deltagarskrivaren. På Android skrivar man ut genom att i t ex Chrome-webbläsaren klicka på "dela"-knappen och sedan skriv ut. På Googles appar väljer du "Dela och exportera..." i menyn för att komma till skriv ut.

1. Tryck på install or update.

2. Installera.

3. Tryck på översta (Tap here...).

4. Kolla att Mobility Print-tjänsten är påslagen.

iPhone/iPad

Papercut installerar en utskriftsprofil på din enhet. Det är alltså ingen app. För att skriva ut på din enhet:

1. Tryck på download.

2. Tillåt.

3. Gå till enhetens inställningar. Du ska se profilen direkt här som "Profil hämtad". Tryck på den.

4. Tryck på installera.

För att skriva ut på iPhone/iPad gör du så här:

Egen dator (Mac/Windows)

På dator så behöver du installera Mobility Print genom att köra en setup-fil. Du måste därför ha administratörsbehörighet på datorn. I slutet av installationen kommer du få upp ett fönster där du ska ange användarnamn och lösenord för Papercut-kontot:

Användarnamnet är fornamn.efternamn (samma som delen i din e-postadress före @student.hagaberg.org). Lösenordet är samma som till ditt Google-konto.